Blomkålssoppa
4p
1 blomkålshuvud, ca 500 g
2 gula lökar
4 - 6 små morötter
1 - 2 msk smör eller margarin
3/4 l buljong
5 dl mjölk
ev 1 dl vispgrädde
2 msk finhackad persilja
Redning
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
* Dela blomkålen i buketter och skölj dem.
* Skala och hacka löken. Skrapa eller skala morötterna och skär dem i tunna skivor.
* Smält matfettet i en tjockbottnad kastrull.
* Fräs lök och morötter i fettet en stund, de får inte bli brynta.
* Tillsätt blomkålen, rör om och låt den fräsa med en kort stund.
* Tillsätt buljongen och låt allt koka tills grönsakerna känns precis mjuka, ca 8 minuter.
* Tillsätt mjölk och ev grädde och låt allt koka upp.
* Blanda matfett och mjöl till en pasta. Tillsätt denna till soppan och låt den koka ytterligare ca 5 minuter.
* Häll upp soppan i en soppskål och strö över persilja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar