torsdag 1 september 2011

Smulans franska köttgryta

Smulans franska köttgryta


4p
1 kg nötkött (grytbitar)
1 pkt bacon
2 st stora gula lökar
1 st stor morot (eller 2 små)
3-4 dl vatten
3-4 dl rödvin
2 st lagerblad
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
2 st vitlöksklyftor (pressade)
1 st apelsinskal rivna med potatisskalare i remsor
1 köttbuljongtärning
3 msk tomatpuré (ca)
200 g färska champinjoner
1 msk persilja (finhackad)
Salt & peppar
Mjöl och vatten (redning)


*Skär köttet i 3x3 cm stora bitar. Strimla baconet. Skala och skär morötterna i stora bitar. Hacka löken.
* Stek baconet och lägg över in en gryta. Bryn köttet i baconfettet (ta inte för mycket kött åt gången) och flytta över det till grytan. Låt även grönsakerna fräsa en stund i fettet.
* Koka ur stekpannan med vatten och häll det i grytan. Häll vinet. Krydda med salt, peppar och örtkryddor, lagerblad, vitlök och apelsinskal. Lägg i buljongtärningen och tomatpuré.
* Koka grytan sakta under lock tills köttet är mört, ca 1½ tim eller 45 min med tryckkokare. Skär champinjonerna i stora bitar och låt dem koka med de sista 10 minuterna och red grytan med mjöl + vatten. Strö över hackad persilja.
  1. * PS: Jag brukar höfta med kryddorna och vätskan. Smaka dig fram tills du får det som du gillar!
TIPS! Lägg i apelsinskalet efter halva tiden om du vill ha mildare apelsinsmak


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar