söndag 17 juli 2011

Snabba limpor

Snabba Limpor

2 st
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst (1 pkt)
(+ 1 tsk bakpulver)
2 msk sirap
1 tsk salt
7 dl rågsikt
6-7 dl vetemjöl

Pensling
1 ägg
Sesamfrön/Vallmofrön (müsli, havregryn etc)

* Smörj en långpanna eller lägg på ett bakplåtspapper.
* Smula jästen i en skål. Häll på 1 dl fingervarmt vatten och rör ut jästen. Tillsätt 4 dl vatten, sirap och salt.
* Arbeta ner rågsikten. Tillsätt mjölet (+ bakpulvret) och arbeta snabbt ihop till en deg som släpper skålen. Görs i hushållsmaskin eller för hand.
* Ta genast upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 2 lika stora delar. Forma 2 limpor och lägg dem på tvären i långpannan.
* Pensla limporna med ägg och strö över sesamfrön eller vallmofrön. Snitta sedan limporna.
* Sätt sedan långpannan direkt i kall ugn på nedersta falsen. OBS! Limporna ska ej jäsa innan gräddning.
* Sätt ugnen på 150 grader. Låt limporna gräddas i 10 min. Höj sedan temperaturen till 200 grader och fortsätt grädda i 20 min.
* Ta ut dem och lägg på galler. För mjuk skorpa, rulla in bröden i en bakhandduk.

TIPS! Går även att göra frallor - Börja på samma sätt, när du sedan skall öka gradtalet till 200 så låt frallorna stå inne i 10-15 min istället för 20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar