fredag 13 januari 2012

Fläskfilé med basilika- och parmesanpotatis, gräddig citronsås och champinjoner med vitlökssmör


Fläskfilé med basilika- och parmesanpotatis, gräddig citronsås och vitlökschampinjoner

4p
Parmesanpotatis
800g skalad mjölig potatis
1 kruka basilika
4 dl parmesanost
2 st äggulor
1/2 dl olivolja
1 1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar


Kött
600 g fläskfilé
Salt & Peppar


Sås
2 msk socker
3 msk färskpressad citronjuice
3 dl hönsbuljong
2 dl vispgrädde
Majsstärkelse
Salt & Peppar


Champinjoner med vitlökssmör
200g champinjoner
2-3 vitlöksklyftor
Matolja
1-2 msk smör
1 msk persilja
Salt & Peppar


* Koka den skalade potatisen.
* Plocka och hacka basilikan, riv parmesanost.
* Häll av potatisen och låt den ånga av i ca 20 sek.
* Mosa potatisen och blanda med äggulor, olivolja, riven parmesan, basilika salt och peppar. Spritsa eller skeda ut 12 "toppar" (för 4 p) av moset på en plåt med bakplåtspapper.
* Strö på resten av parmesanosten och sätt ugnen på 175 grader.
* Fräs och krydda filén och lägg på en form och sätt mitt i ugnen i ca 25 min.
* Smält socker i en kastrull (till ljusbrunt). Dra av kastrullen och häll i citronjuicen, hönsbuljongen och grädden.
* Koka sakta i 10-15 min, red av med lite majsstärkelse utrörd i
vatten. Smaksätt med salt, svartpeppar och ev. några droppar
citronsaft.
* Tvätta, ansa och skiva champinjonerna
* Lägg smör och olja i en stekpanna tillsammans med pressad vitlök (hacka vitlöken för mildare smak)
* Tillsätt champinjonerna när vitlöken fått fin färg
* Stek svampen tills dess att vätskan försvinner
* Smaksätt med salt och peppar och strö över persilja

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar