onsdag 4 augusti 2010

Frövi tekakor

Frövi tekakor

Ca 30 st
8 dl havregryn
1 L mjölk
175 g smör/margarin
75 g jäst
1 tsk salt
1/2 dl socker
2 L mjöl (ca)

* Låt havren svälla i mjölken i ett par timmar (eller över natten) i en degbunke (i rumstemperatur)
* Skär ner matfettet i grynmassan och värm till 37° C
* Smula ner jästen i degbunken och blanda i salt, socker och det mesta av mjölet
* Arbeta degen smidig med maskin eller för hand tills den släpper degbunkens kanter
* Strö över lite mjöl. Jäs under bakduk ca 30 min
* Knåda i resten av mjölet. Dela i ca 30 bitar och forma till runda kakor, ca ½-1 cm tjocka.
* Nagga med gaffel eller kavla med kruskavel. Lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
* Låt jäsa under duk i 30 min.
* Grädda kakorna i 225° C ca 10 min.
* Låt dem svalna under bakduk. Ät eller frys in.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar