tisdag 24 maj 2011

Annelis smörgåstårta

Mumsig smörgåstårta som faller alla i smaken!


Annelis smörgåstårta

12 p

2 st tekakor (ca 28 cm)
0,75 dl mjölk
0,75 dl grädde
2 tsk majonäs, efter smak

Fyllning 1
200 gram leverpastej, bredbar
1 msk bostongurka
0,75 dl grädde som vispas

Fyllning 2
200 gram mjukost, skinksmak
100 gram skinka, rökt, hackad
0,75 dl grädde som vispas

Fyllning 3
6 st ägg, hårdkokt
3 msk kaviar
0,75 dl grädde som sedan vispas

Garnering
15 cm gurka , i skivor
12 st körsbärstomater
22 st skinka, rökt, skivor
3 st ägg, hårdkokt
20 st ost, skivor
1 msk majonäs, efter smak
1,5 dl grädde som vispas

* Börja med att koka ägg, lägg ner äggen i kallt vatten och när de precis börjar att koka, vrid ner värmen och låt sjuda i ca. 7 minuter. Låt kallna.
* För enkelhetens skull vispa 3 dl grädde i en skål och ta 1 dl vispad grädde till varje fyllning och resten tillsätter du ca. 2-3 tsk majonäs i till att bredas på tårtan (1,5 dl ytterligare vispas när du ska garnera tårtan).
* 2 st stora ca 28 cm, (bruka finnas att köpa på bageri)tekakor som dessutom är så tjocka att du kan dela dem, så det blir 4 lager. Är de inte tjocka får du ta 4 st.
* Pensla varje botten med mjölk, innan du lägger på fyllningen, tårtan blir saftigare då. På båda sidor utom den som blir på toppen.
* Blanda ihop fyllningarna i tre skålar.

FYLLNING 1:
* Mosa 200-300 gram leverpastej och tillsätt bostongurkan. Ta 1 dl vispad grädde och rör om så den blir krämig och bredbar.

FYLLNING 2:
* Hacka 100-150 gram skinkskivor i små bitar, (som du sedan strör över den utbredda ostfyllningen).
* Blanda skinkmjukost med 1 dl vispad grädde, rör om.

FYLLNING 3:
* Skala och mosa äggen, tillsätt 3 msk kaviar (Kalles) smaka av , ta ev. mer kaviar.
* Bygg ihop tårtan med fyllning mellan bottnarna.
* Ta nu resterande av den vispade grädden och blanda i 2-3 tsk majonäs efter tycke och smak. Bred ut över hela tårtan och kanterna.
* Ta plastfolie och klä in tårtan. Tryck till den lite. Låt nu tårtan stå svalt och "gosa till sej" minst några timmar, gärna över natten.
* Ta bort plastfolien och vispa 1,5 dl grädde. Tillsätt majonäs efter tycke och smak. Bred ut på tårtan.

GARNERING:
* Låt nu fantasin flöda, garnera med det du tycker om. Variera gärna från gång till gång. Jag brukar tänka på att varje bit skall innehålla alla dekorationer.
* Jag brukar börja garnera runt kanten, därefter uppepå från kanten och in mot mitten, ett varv itaget.
* Jag brukar lägga gurkskivor/ostskivor eller salladsblad runt kanten. Skinkskivorna/ostskivorna rullar jag ihop och skär i 4 delar, ställer dem på högkant så blir de som små rosor.
* Skinkskivorna kan även vikas ihop och sedan rullas ihop som en strut till en stor ros, som man lägger på tårtan.
* Koka äggen och låt den kallna. Äggen delar jag i 4 klyftor. Körsbärstomater skär jag i 4 klyftor. Vanliga tomater i 8 klyftor.
* Ibland garnerar jag även med räkor, paprika (hackad), kiwi som skalats i skivor delade på 1/2, vindruvor, annanas m.m.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar