tisdag 3 maj 2011

Honungsmarinerad fläskfilé med rödvinsås och hasselbackspotatis

Honungsmarinerad fläskfilé med rödvinsås och hasselbackspotatis
4p

Honungsmarinerad fläskfilé
ca 800 g fläskfilé
½ citron
Rivet skal av en 1/2 citron
2 msk pressad citronsaft
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk honung
2 tsk salt

* Ansa fläskfilén och skiva till 1,5 cm breda skivor
* Riv skalet av citronen och blanda tillsammans med citronsaft, pressad vitlök, honung och salt i en påse och lägg sedan i köttet.
* Låt stå i 1-2 dygn.

Hasselbackspotatis
8-10 jämnstora Potatisar
2 msk smör
Salt att strö över (ca 0,5 tsk)
Ströbröd

* Sätt ugnen på 225 grader.
* Smöra en ungssäker form.
* Skala potatisen.
* Skär den i tunna skivor men inte helt igenom.
* Lägg potatisarna med den skårade sidan uppåt i formen.
* Pensla över smält smör på varje potatis.
* Ställ in dem i mitten av ugnen ca 25 minuter.
* Ta ut formen, pensla på ytterligare smör. Strö på salt och ströbröd.
* Ställ in formen i ugnen igen och baka ytterligare 20 minuter eller tills den är mjuk.

Enormt god rödvinssås
1 morot
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
2 msk smör
4 dl kalvfond
4 dl rödvin
1/2 dl tomatpurré
2 msk honung
4 lagerblad
2 kvistar timjan
3/4 dl grädde
salt, peppar
majsena

* Hacka moroten och löken och fräs tillsammans med smöret i en kastrull.
* Tillsätt kalvfond, vin, tomatpurré och kryddor. Låt koka tills ca 1/3 avdunstat.
* Sila såsen och koka sedan upp igen tillsammans med grädden. Smaka av med salt och peppar och red av med lite majsena.

* Stek fläskfilén som du vill ha den. Helstekt i ugn; 225 grader i 20 min.
*Servera!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar