lördag 8 januari 2011

Ungnstekt lax med gorgonzola och sherrysås

Ungnstekt lax med gorgonzola och sherrysås

4p
600g benfri mittbit av laxfilé
6-8 msk ej för stark gorgonzola
ca 1 msk oliv- eller matolja olja till pensling
ca 1/2 tsk salt

Sherrysås
1 dl söt eller halvsöt sherry
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl creme fraiche
ca 1 dl finhackad dill
ca 1 msk smör

* Sätt ugnen på 200°
* Putsa laxfilén helt fri från ben. Känn med fingrarna mitt uppe på filén.
* Dela sedan filébiten rakt av i fyra lika stora bitar. Lägg varje bit med skinnsidan ner på skärbrädan.
* Gör med en vass kniv ett snitt liksom en "ficka" mitt på varje laxbit. Se till att snittet ej blir för djupt i början och i slutet.
* Lägg nu laxbitarna i en smord, ugnsfast form. Fördela osten i "fickan" på varje laxbit.
* Pensla laxen med olja och salta lätt över det hela.
* Ställ laxen på galler i mitten av ugnen i 6-8 minuter.
* Koka upp vinet med buljongtärningen och koka ihop det hela tills hälften återstår.
* Tillsätt creme fraichen och koka ytterligare ett par minuter.
* Tillsätt slutligen dillen och vispa i en liten klick kallt smör.
* Servera med kokta potatisar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar