söndag 20 februari 2011

Köttfärslimpa med brunsås

Köttfärslimpa med brunsås

4p
400 g blandfärs
0,75 dl ströbröd
2 dl mjölk
1,25 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk riven eller finhackad gul lök
1 st ägg
ca 25 g smör
eller margarin

Brunsås
Steksky från köttfärslimpan
2 msk vetemjöl
2,5 dl grädde
2 msk soja
salt & peppar

* Lägg ströbrödet i en skål och häll på mjölken. Låt stå och svälla ca 10 min.
* Rör ihop färsen med saltet och blanda därefter i peppar, lök, ströbrödsblandningen och ägg. Rör i färsen tills den är ordentligt blandad men inte längre än så för då kan färsen bli torr.
* Smörj en ugnssäker form med kanter.
* Forma färsen till en limpa i formen och lägg på lite matfett ovanpå.
* Grädda färsen på galler mitt i ugnen i 175°C 45-60 minuter.
* Låt köttfärslimpan vila några minuter innan den skivas upp.
* Vispa ut mjölet i lite av spadet. Späd med resten av spadet och grädden.
* Tillsätt soja och peppar. Smaka av med salt om det behövs.
* Låt koka upp och puttra några minuter.
* Servera gärna med kokt potatis, lingonsylt och lite kokta grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar